середу, 4 листопада 2015 р.

Цікаві факти


· Неймовірно, але якщо помножити Твій вік на 7, а потім — на 1443, то результат Тебе неодмінно здивує. Ти отримаєш свій вік, написаний три рази підряд. Перевіримо?
· Коли святкують день числа Пі?

У числа Пі є два неофіційних свята. Перше — 14 березня, оскільки цей день в Америці записується як 3.14. Друге — 22 липня, яке в європейському форматі записується 22/7, а значення такого дробу є досить популярним наближеним значенням числа Пі.
· Який математик осягав основи науки по шпалерах у кімнаті?

Софія Ковалевська познайомилася з математикою в ранньому дитинстві, коли на її кімнату не вистачило шпалер, замість яких були наклеєні листи з лекціями Остроградського про диференціальне та інтегральне числення.
· Боголюбов у 14 років став студентом Академії наук.
· Ейлер у 20 років дістав запрошення до Петербурзької Академії наук, у 26 років його обрали ака­деміком.
· Гамільтон у 3 роки читав, у 5 років знав три мови, у 10 років став студентом, у 12 років знав 12 мов, у 22 роки став професором.
· Фрідман займався наукою у 6 класі.
· Грін, навпаки, тільки у 40 років вступив до університету.
· Деякі жадібні до знань діти, не маючи можливості здобути світу, були самоучками. Ось деякі факти.
· Тарталья через бідність залишив школу, вивчивши абетку тільки до букви К. Потім самостійно опанував грамоту, оволодів латиною і грецькою мовою, математикою. Не маючи паперу для вправ, він свої записи обчислення робив на надгробках одного із затишних кладовищ.
· Софі Жермен батьки не дозволяли займатися математикою, якою вона захоплювалась. Софі писала свої виклади таємно ночами під ковдрою.
· Олександр з Вільдьє написав пісню про алгоритм, яка складається з 2645 віршів.
· Леонардо да Вінчі назвав механіку «раєм математичних наук».
· У XV ст. арифметику називали «малим мистецтвом», а алгебру – «великим мистецтвом».
· Ньютон сказав про математику, що вона подібна до сварливої жінки, якщо хто захоче з нею поспілкуватися, то повинен весь час сперечатися.
· Магницький одержав своє прізвище від Петра І за велике прaгнення до математики.
· Лагранжа за велику ерудицію Наполеон назвав «Хеопсовою пiрамідою математичних наук».
· Гаусса називали «королем математики» навіть його сучасники.
· Вієта називали «батьком алгебри»
· Вінера називали «батьком кібернетики».

 Джерело: Павло Негода. Цікаві історії з життя математиків.

2 коментарі:

  1. Дуже цікаві факти! Я ще чула, що в деяких єврейських школах на уроках математики замість плюса діти пишуть знак, схожий на перевернуту букву «т».

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Леся, це дійсно так. Існує єврейська традиція, яка походить із XIX століття, писати знак плюс, використовуючи перекинуту літеру T. Також цей знак використовується іноді в книгах релігійного змісту, але в більшості книг застосовується міжнародний символ "+". Пояслення цьому явищу дуже звичайне. Таке написання дозволяє уникнути символ "+", який виглядає як Християнський хрест.

      Видалити